jueves, 8 de enero de 2009

Els somnis de Robot d'Asimov més a prop

Salutacions cosmonautes,

si fa poc proposàvem en un post sobre l'oci, l'ús dels robots per fer més fàcil la vida dels humans, l'Urias s'ha posat a indagar una mica més i ha trobat algunes notícies interessants.

En primer lloc, hem trobat dades sobre l'accelerat creixement de la població robot. Per exemple, el 2006 hi havia 4 milions i mig de robots, xifra que es calcula arribarà a gairebé els 8 i mig el 2010, un creixement gairebé del 100% en sols 4 anys! Encara que sembla que només a Europa ha crescut la venda de robots en els últims anys, mentre que ha baixat a Àsia i els Estats Units.

D'altra banda, en aquest gràfic veiem la densitat de la població robot actual, calculant cada robot industrial per 10.000 treballadors, amb una claríssima diferència del Japó i la resta de països, de fet, la meitat de la població mundial de robots es troba a l'Àsia:



S'han dit sempre moltes coses sobre el perquè de l'afició dels japonesos pels robots, podent resumir-les en un parell de teories al respecte. La raó més esmentada pels més frikis és el manga, que gràcies a Osamu Tezuka i el seu Astro Boy s'hauria inaugurat la tradició del tema robòtic, popularitzant-lo i fent-lo més amable a la població.

Hi ha una altra explicació procedent de la religió japonesa autòctona, el shinto (o shintoisme), el caràcter animista el qual dota fins i tot als objectes inerts d'esperit, i per tant de certa "humanitat". Aleshores, mentre que a Occident els robots sovint generen certa por (especialment si tenen aspecte humanoide i "suplanten" l'ésser humà en les seves tasques), al Japó es veuen més amistosos i com el que en realitat haurien de ser, una ajuda per a nosaltres.

Finalment, us deixo un vídeo de l'Actroid, un dels robots més realistes que es van poder veure a l'Akiba Robot Festival 2006. Què us sembla? Us desperta simpatia o por? Esperem els vostres comentaris, cosmonautes!



Via: ieee spectrum online, trobareu la informació més resumida i com sempre ben explicada al blog de Kirai.

No hay comentarios:

Publicar un comentario