miércoles, 7 de enero de 2009

Tokusatsu: ¡Kamen Rider a bord!

Salutacions cosmonautes,

Amb aquest nou post iniciem la secció sobre Tokusatsu per a la qual tant ha insistit el jove Urías, ja que sembla que últimament li ha donat per l'esmentat gènere. Per a aquells que ara us estigueu preguntant " i què dimonis és el Tokusatsu? ", ràpidament us diré que aquest terme japonès seria l'equivalent a Ciència-Ficció, però com sempre passa amb els japonesos, ells ho entenen a la seva manera.
Com que hi ha infinitat de blogs que han fet bons posts sobre el Tokusatsu us remeto a alguns d'ells perquè indagueu una mica més, potser serveixi per fer caure alguns prejudicis que hi ha sobre les sèries japoneses (i és que els Power Rangers han fet molt mal):

Blogs & Webs sobre Tokusatsu:
La Torre del Reloj
1987bd
Quinta Dimensión
Henshin Hall Of Fame
Japan Hero

Inagurem ara aquests posts per parlar d'uns dels herois preferits del nostre estimat Urias, un dels responsables de les últimes bogeries del jove, que ha arribat a gastar un dineral comprant ninotets del susdit heroi. I no n'hi ha per a menys, i és que el personatge és un dels herois més longeus i populars del Tokusatsu, una creació del 1971 del mític Ishinomori Shotaro (del que segurament parlarem més endevant) , ni més ni menys que...

KAMEN RIDER
Una de les particularitats d'aquesta franquícia és que amb algunes excepcions dels primers anys, en cada nova temporada (que sol durar un any sencer) es presenta un nou heroi, és a dir, un nou Kamen Rider. Així doncs, cada nova sèrie té el seu propi argument, sense cap relació amb els anteriors, donant regna solta als seus creadors per reinventar cada any el personatge. Com és lògic hi ha algunes regles, i coses que pràcticament tots els Kamen Rider tenen en comú, però amb el pas del temps també s'ha vist com algunes d'elles han estat totalment obviades.

En resum, els passos a seguir solen ser els següents:

1. - El protagonista ha de ser un noi jove. I afegiríem que guapot també. A més, sembla que en els últims anys estan intentant atreure el públic femení, i més concretament, a les mares dels nens que segueixen la sèrie, utilitzant actors molt jovenets i de bon veure.
2. - D'alguna forma o altra, es "converteix" en un heroi amb armadura (utilitzant un cinturó i cridant la paraula "henshin", que significa "transformació" o "canvi"). Interessant la importància aquí de la tecnologia per dotar l'heroi de poders - sense transformar-se no té cap poder -, especialment si ho comparem amb els clàssics superherois americans que tenen els seus poders tot el temps (normalment d'origen alienígena o per alguna mutació estranya).
3. - La majoria de vestits estan inspirats en llagostes (una de les regles que més s'ha obviat en els últims anys).
4. - El Kamen Rider utilitza una motocicleta (encara que en alguns casos sol de forma anecdòtica).
5. - Pràcticament tots els Kamen Rider poden millorar les seves habilitats i transformar-se en una versió superior de si mateixos.
6. - Tots els Riders tenen un "cop definitiu", que per a gairebé tots sempre ha estat la famosa "Rider Kick" (una cosa que ja hem vist en altres sèries Tokusatsu, com Ultraman).
7. - L'heroi lluita contra una organització amb fosques intencions que normalment té a veure amb la seva transformació en Kamen Rider.


KAMEN RIDER KABUTO (2006)

Sense cap dubte, des del punt de vista d'aquest capità que els parla, aquestes franquicies no deixen de ser una mera excusa per a que any rere any es treguin nous productes de merchandising (com les figures de Bandai, un dels clàssics sponsors de Kamen Rider), ja que no valen les de l'any anterior. Però Urias, que és més positiu que jo i que també comença a convertir-se en un gran col·leccionista dels esmentats productes (una pobra víctima més), pensa que la franquicia aporta més coses positives al personatge que una simple remesa de ninotets cada any. La llibertat creativa que dóna que no hi hagi cap lligam argumental amb èpoques passades, ha fet que cada nova temporada es vegi com quelcom nou i excitant, i també ha donat camp perquè alguns dels guionistes i creadors de Kamen Rider s'hagin pogut lluir amb propostes originals i diferents. Seria el cas del famós director de Tokusatsu Amemiya Keita, que va enfosquir el personatge i el va dirigir a un públic més madur amb els seus Kamen Rider ZO, Kamen Rider J o Kamen Rider Shin (parlarem del director també en un altre moment).


KAMEN RIDER BLACK (1988)

Podem dir llavors que Kamen Rider és un heroi que ha sabut adaptar-se als temps com pocs han fet i sense que això suposi massa traumes per al seu públic fidel. A més, també ha deixat un llegat de gairebé 40 anys (amb algun parèntesi important), que fan que hi hagi Kamen Rider per a gairebé tots els gustos. Busca el teu, i a gaudir-ne, fins i tot escèptics com aquest capità que els parla n'han pogut trobar algun del seu grat.


KAMEN RIDER KIVA (2008)

I que ningú no li digui a Urías que Kamen Rider és hortera... o tindrem una llarga discussió sobre els prejudicis amb les sèries japoneses i la seva semblança amb altres occidentals a les quals no se'ls retreu que un xavalet es posi una armadura o unes malles i agi a salvar el món per aquests móns de déu (és a dir, Iron Man, Superman, o el mateix Robocop, plagi d'un personatge japonès).

No hay comentarios:

Publicar un comentario