viernes, 9 de enero de 2009

Comicoteca: Guy Delisle

Salutacions cosmonautes,

inaugurem altra nova secció de la nostra estimada Arcadia, secció que dedicarem a aquells còmics que per un motiu o altre han cridat la nostra atenció, o aquells amb els quals Urías no deixa d'importunar-nos perquè llegim, quan en realitat preferiríem seguir amb la nostra lectura de "Els Germans Karamazhov" de Dostoyevski...

Però per a inaugurar la secció començarem parlant d'un autor comiquero que conta amb el segell d'aprovació del Capità que els parla. Es tracta del dibuixant Guy Delisle, autor del Quebec, que ha sorprès i delectat a parts iguals amb les seves obres de viatges autobiogràfiques: "Pyongyang", "Shenzen" i "Crónicas Birmanas", totes elles publicades per Astiberri Edicions a Espanya.




Guy Delisle, a part d'autor de còmics, també s'ha dedicat a l'animació, i va ser precisament això el que el va portar en un primer lloc a treballar a Corea del Nord, supervisant el treball que es feia allà per a produccions (si no record malament) franceses. D'aquesta forma començava el descobriment d'un pais que segueix sent totalment desconegut per a molts, i amb una mirada crítica, emmascarada amb un gran sentit de l'humor, ens va relatant la seva experiència, les seves aventures i també ens dóna algunes pistes de com és la vida en una de les poques dictadures comunistes "autèntiques" que queden en el planeta. Així doncs, a "Pyongyang" vam descobrir el culte a la figura del Duche (actualment l'estrafalari Kim Jong-il), les mil i una normes existents per a tots aquells estrangers que vulguin visitar el pais (entre elles, que SEMPRE han d'anar acompanyats d'un guia - llegeixi's espia), o que es requisen els móbiles, càmeres de vídeo, etc., fins que un torni a sortir del pais), i que la població local té prohibit parlar amb els turistes.



Tant a "Shenzen", ciutat xinesa a la qual l'autor va anar de nou per a supervisar un estudi d'animació, com a "Cròniques Birmanes", basades en la seva estada a Birmània acompanyant a la seva esposa, metge de Metges Sense Fronteres, Guy Delisle ens descobreix aquests països amb el mateix estil iniciat a "Pyongyang", encara que potser cada vegada amb més cinisme i fins i tot diríem que amb cert etonocentrisme (especialment en alguns passatges de "Crónicas Birmanas"). Encara que un servidor és de l'opinió que "Pyongyang" és la millor de les tres, sense oblidar que la situació esperpèntica de Corea del Nord ajuda molt en això, les altres segueixen essent igual de recomanables i disfrutables.

Us animen doncs a fer-vos amb alguns d'aquests tres còmics, amb la certesa que acabareu comprant els altres dos, àvids de més aventures d'aquest dibuixant. I sabent que Guy Delisle es troba ara mateix residint a Jerusalem, un servidor queda a l'espera que això doni com resultat un nou treball, que podria ser realment interessant.

Més informació sobre l'autor de Guy Delisle al seu blog.

No hay comentarios:

Publicar un comentario