martes, 3 de febrero de 2009

Curiositats: Aprofitament de l'espai

Salutacions cosmonautes,

els humans tenen, sense cap dubte, molts defectes. Però cal reconèixer que s'esforcen a demostrar el contrari, i de tant en tant ens meravellen aconseguint crear coses genials i sorprenents, o almenys, com seria el cas que tractarem ara, una d'aquestes coses que quan les veus no pots deixar de dir: " per què no ho hauran inventat abans? "

Els invents poden néixer de dues formes, per donar resposta a una necessitat existent (i que de vegades té una solució fàcil, però lo seu és arribar a trobar-la), i una altra forma és la de crear coses noves que crearan noves necessitats (com ho va ser el Walkman en el seu moment - era realment necessari? No. Un bon invent, sens dubte). Pensant en la primera forma, ens trobem que en els països asiàtics fa molt temps que es van posar a treballar en la qüestió de l'espai, cosa que escasseja a causa de la proliferació de grans nuclis urbans, les densitats de població al Japó o la Xina poden arribar a ser aclaparadores (a Hong Kong viuen ja més de 7 milions d'habitants en un espai que seria sols el doble del d'Andorra). Per tot això, no ens estranya que sigui allà on més s'han desenvolupat tots aquells invents que busquen l'aprofitament màxim de l'espai. Al Japó, un dels més famosos invents en aquesta línia és el dels hotels càpsula, que alguns els veuen com una espècie de nínxols claustrofòbics en els quals mai de la vida pensarien dormir. Sens dubte, la imatge d'unes petites cabines de dos metres de llarg per un d'alt i un d'ample, apilades les unes sobre les altres, recorden més a un cementiri o a un rusc que un hotel, però feu un cop d'ull al següent vídeo que hem trobat al YouTube, en el que un jove català ens relata l'experiència:



És possible que els hotels càpsula no funcionin a Barcelona o Madrid, però hi ha una altra fabulosa idea respecte a l'aprofitament de l'espai que creièm seria alguna cosa a implementar ja als nostres carrers, que no és cap altra cosa que els aparcaments intel·ligents, invents molt estesos al Japó que no sols serveixen per esprémer al màxim el terreny disponible (podent dedicar-lo a altres coses més maques que un pàrquing), si no que a més estalvien al conductor tot el problema de circular per aquests estrets espais, pujant i baixant pisos a la recerca d'un lloc per aparcar. Ens consta que alguns d'aquests aparcaments (o semblants) ja s'estan instal·lant a les nostres ciutats, la pregunta és, quan en tindrem a tot arreu? Si és que al Japó fins i tot els tenen ja per a bicicletes, com vam veure a través del blog de Kirai:




1 comentario:

  1. Ho he vist més d'una vegada y no deixaran de sorprendre’m aquests parkings japonesos, m'encantan, encara que a Europa no tenim tant que envejar-los ==>

    http://escaladorprincipiante.wordpress.com/2008/06/11/a-la-manera-alemana/

    La meva habitació cada vegada més sembla la de un japo XDD

    ResponderEliminar