miércoles, 15 de abril de 2009

Viatges: Shinsekai, el barri més perillós del Japó?

Salutacions cosmonautes,

Iniciem ja el relat de la nostra fructífera expedició a Cipango (així van anomenar Japó en l'època de Marco Polo), per parlar-vos d'un dels barris favorits d'Urias a Osaka, i que va ser la seva primera parada en aquest viatge. Es tracta d'una petita zona que es troba al sud de Nipponbashi (o Den Den Town, encara que pocs "osakencs" coneixen aquest terme), i a l'oest de l'estació de Tennoji. Segons la Lonely Planet, la biblía de la majoria de viatgers del segle XXI, aquesta zona és plena de personatges sospitosos, i per tant, és una zona poc recomanable d'Osaka (de les més perilloses del Japó segons es diu). Encara que clar, a Japó, el perill que suposa passejar per allà, ha de ser l'equivalent a passejar-se per qualsevol zona pija de Barcelona.


Shinsekai vist des del parc de Tennoji, amb els residents habituals de la zona.

Aquesta zona va començar a desenvolupar-se a començaments del segle XX amb la intenció de crear una zona moderna i innovadora (ShinSekai significa "nou món"), i un dels seus atractius principals va ser la torre Tsuutenkaku, que el 1912 es va construir per primera vegada intentant imitar la Torre Eiffel, i va ser reconstruïda els anys 50. Ara alguns potser la coneixen per ser la torre d'Hitachi, i és tota una ostentació de "cutrerío", especialment per la seva iluminació nocturna. Però la zona també és popular pel seu parc d'atraccions Festival Gate (que mai no hem vist obert), que té una muntanya russa que passa a través dels edficis, i també per Spa World, que és un enorme spa, lògicament.


Com tot bon neó "decadent", falten lletres de Shinsekai per il·luminar.

Poc o res sembla haver-se fet per aquest barri en els últims 30 anys, i és per això que aquest "nou món", s'ha quedat estancat en la "novetat" de fa 40 anys, i respira decadència per tot arreu. Però la zona també té mala fama per haver estat refugi de criminals, rodamons, prostitutes, transvestits i altra gent de mala mena en les últimes dècades. I és per això que Urías encaixa perfectament en aquest context, i va ser allà on va voler passar les seves primeres nits a Osaka, en una habitació una mica tètrica de tres tatamis a l'Hotel Chuo, just al costat de la via del tren, una església catòlica sospitosa i tenebrosa al mateix temps, i una important comunitat de rodamons que pululen pels carrers. Però això sí... tot a molt bon preu!


Vistes de l'Hotel Chuo, les vies del tren i l'església tètrica.

Però el cert és que Shinsekai té altres qualitats. Una d'elles, la més famosa, és el kushikatsu, una broqueta típica d'Osaka, feta de porc arrebossat, que cal remullar en un pot de salsa que tot el món utilitza. Afortunadament existeix un regla, i és que només es pot remullar la broqueta una sola vegada, i ABANS DE POSAR-LO A LA BOCA. Els restaurants de Shinsekai porten un distintiu que els acredita com els experts en kushikatsu, i sens dubte és del millor que ofereixen, però hi ha moltes altres broquetes interessants, i també alguns populars restaurants que preparen el famós fugu, o peix globus (qui s'atreveix?).


Un local bastant cutre ple de iaios jugant, i alguns tipus estranys.

Per al viatger mig, Shinsekai serà possiblement un lloc a evitar, no només per aquest aura de perill que l'embolcalla, si no també perquè té poc o gens d'atractiu turístic en realitat, o perquè ja queda als límits de les zones afavorides d'Osaka, de fet, es diu que és de les més desfavorides. A part, és un lloc petit, que per a alguns pot ser que no justifiqui haver de desplaçar-se fins allà.
Però per Urias és un lloc especial, és un petit viatge en el temps que alhora mostra una cara del Japó que no és tan habitual de veure en documentals, llibres, guies, animes o pel·lícules diverses. És un Japó que no està a l'avantguarda de tot, però que tampoc no té aquest encant exòtic de l'antic Japó. És un projecte que es va quedar a mitges, i això, al país dels extrems, té el seu atractiu. Així que, aquells que ja heu vist el Japó de postal o de telenotícies, aquells que us interessi experimentar al Japó "una mica" de por al caminar pel carrer (més psicològic que una altra cosa), Shinsekai a Osaka pot ser un lloc interessant (però no me'l massifiquin si us plau!).


Més info sobre Shinsekai aquí.

2 comentarios: