martes, 21 de abril de 2009

Viatges: Nagasaki, porta al món.

Salutacions cosmonautes,

prosseguim parlant de l'expedició d'Urías al Japó. En aquesta ocasió ho fem per parlar-vos d'una ciutat tristament famosa, Nagasaki. Com ja sabreu, va ser la ciutat que va sofrir la segona bomba atòmica que van llançar els americans durant la IIª Guerra Mundial al Japó. Al principi anaven a deixar anar la segona bomba en un altre lloc, però el mal temps va impedir que es llancés sobre Kokura (l'objectiu inicial). Nagasaki va tenir mala sort, durant uns minuts es va aclarir el cel i la bomba va ser llançada.


Avui en dia, Nagasaki està profundament marcada per aquest fet, i prova d'això és que la majoria dels seus "atractius turístics" es basen en el que va passar aquell 9 d'Agost de 1945. Tenim un parc de la pau, amb una imponent estátua i les clàssiques "grulles" de paper que solen enviar els nens.

Molt a prop trobarem l'epicentre de l'explosió de la bomba. Amb un monòlit que recorda el de "2001: Odissea a l'espai", i que es troba al costat de les ruïnes d'una església cristiana que corria per allà en aquells temps i de la qual sols en van quedar unes restes.

És dificil de veure, pero aquest senyor estaba pintant el monolit que marca la zona zero de l'impacte.

I no era l'únic pintant el monolit (es troba al fons a l'esquerra, on s'amuntega la gent).

Com a Hiroshima, trobarem un museu dedicat a fer memória dels fets, mostrant algunes imatges de la devastació, i també objectes que mostren l'abast de la destrucció (robes de nens, ampolles foses...), entre moltes altres coses. Però el cert és que, si un ja ha estat al museu d'Hiroshima, aquest es fa una mica repetitiu, i no és tan complet.

Fixeu-vos en el text de baix, una altra mostra d'aquest japanglish que dóna peu a coñas diverses. Aquí sembla que et convidin a exposar-te a la radiació, encara que en realitat el que hi ha és un "plafó exposat".

Però aquest trist fet fa que s'oblidi sovint la importància que ha tingut Nagasaki per a les relacions del Japó amb l'exterior durant segles, sent dels únics, o potser l'únic, dels ports oberts al comerç exterior durant els segles d'aïllament del Japó. Això li ha donat a Nagasaki un caràcter especial i molt internacional. Famosa és la seva zona de cases holandeses (hi ha fins i tot un parc temàtic que reprodueix el món holandès), els jardins Glover, o també l'església Oura. Aquesta és l'església cristiana més antiga que hi ha a Àsia. A dins s'hi pot veure un quadre que mostra la crucifixió de 26 cristians l'any 1597, quan el cristianisme va començar a veure's com una amenaça a Japó (a prop de l'estació de JR hi ha un monument, que ens vam oblidar de visitar amb les presses).

D'altra banda, la localització en si de Nagasaki ja té el seu encant. És una ciutat portuària, amb un bonic parc al costat del port, i a més, quan un s'ha acostumat als pobles i ciutats japoneses totalment plans que hi ha entre Tokyo i Osaka, veure tant de turó i pujolet sorprèn (alhora que cansa).

No tenim fotos d'aquest "altre costat" de Nagasaki, però sí una mica de vídeo, però ens reservem les imatges per al documental, que ja té títol: "Cròniques des de Cipango". I molt aviat, també tindrà tràiler (com els professionals, escolti).

No hay comentarios:

Publicar un comentario